Жени. Живот. Свобода.Движението, което възникна след задържането и смъртта на 

...
Жени. Живот. Свобода.Движението, което възникна след задържането и смъртта на 
Коментари Харесай

Репресии и мъка в Иран година след смъртта на Махса Амини

Жени. Живот. Свобода.

Движението, което породи след задържането и гибелта на  22-годишната Махса Жина Амини поради погрешно носене на хиджаб. Жестокостта по отношение на нея, както и на режима в страната през последните над 4 десетилетия провокираха митинги в Иран и целия свят, а хората желаеха правдивост и равни права за всички, без значение от пол, раса, вяра и половост. Днес в София ще се състои събитие за отбелязване на една година от гибелта й, проведено с поддръжката на Български фонд за дамите.

Иранците, които се опълчват на режима в Ислямската република също означават през днешния ден първата годишнина от гибелта в ареста на младата жена поради хипотетично нарушение на разпоредбите в Иран за облеклото на дамите. Активисти споделят, че управляващите правят репресии, с цел да попречат на хората още веднъж да стачкуват, откакто предходната година гибелта й  породи невиждана вълна от митинги в Иран предходната година, напомня Франс прес.

Махса Амини беше иранска кюрдка. Близките й споделят, че е умряла вследствие на удар в главата, нанесен й в ареста. Властите отхвърлят тази версия.

В митингите, последвали гибелта на Махса, се включиха доста дами, които демонстративно отказваха да се забулват, както изискват иранските правила за облекло. 

 

Her name was #MahsaAmini.

A 22-year old young woman. Killed a year ago in the most brutal of manners.

Her murder triggered a movement #WomenLifeFreedom that is making history.

We remember her.
We honour her legacy.
We stand with those fighting for freedom in #Iran. pic.twitter.com/50zjHxqKQc
— Roberta Metsola (@EP_President) September 16, 2023
 

След няколко месеца обаче митингите изгубиха импулса си пред репресиите  от страна на управляващите, по време на които бяха убити  551 протестиращи, измежду които и 68 деца, съгласно данни на иранската организация " Хюман райтс ", основана в Норвегия, а над 22 000 души бяха задържани, съгласно данни на " Амнести интернешънъл ". Седем души бяха екзекутирани след каузи по обвинявания, свързани с тези митинги.

Активисти споделят, че репресиите са се засилили с приближаването на годишнината от гибелта на Махса. Те са ориентирани по-специално към близки на убитите по време на митингите и към близки на самата Махса. Целта им е да се попречи на тези хора да приказват по отношение на печалната годишнина и следствията от гибелта на Махса.  " Хюман райтс уоч ", споделя, че членовете на фамилиите на минимум 36 убити в демонстрациите или екзекутирани по време на репресиите иранци, в този момент са съдени или пък са били наказани на затвор през последния месец.Според неправителствената организация " Хенгав ", която следи обстановката с кюрдите, държавното управление на Иран е изпратило спомагателни сили за сигурност в Сакез и други обитаеми места в региона, в които може да има митинги през днешния ден.
       
Две журналистки в Иран, които следяха случая с Махса - Нилуфар Хамеди и Елах Мохамади - са в пандиза от близо година, до момента в който трета журналистка - Назила Маруфиан, която интервюира бащата на Махса - Амджад Амини, беше задържана на няколко пъти.

В Народното събрание на Иран пък бе показан законопроект със заглавието: " В поддръжка на културата на хиджаба и на целомъдрието ", като в него се насочва апел за доста строги наказания за нарушение на настоящите закони за носене на хиджаб.

" Амнести интернешънъл " упрекна Иран, че е направил " низ от закононарушения и нарушавания на интернационалното право, с цел да изкорени всевъзможен митинг против желязната хватка на властта " и изрази отчаяние, че нито един ирански представител не е бил обект на следствие за гибелта на Махса Амини или поради последвалите репресии на протестиращите против режима. А  основаната в Норвегия иранска организация " Хюман райтс " акцентира, че Иран е засилил осъществяването на смъртни присъди посредством обесване за закононарушения като трафик на дрога, с цел да насочи обръщение към цялото общество.  
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР